Raadscolumn Karin Meiland
De nieuwe Schelft moet er komen!

Het raadswerk houdt ons weer lekker bezig, we zijn namelijk druk met de beslissingen die er één deze dagen gemaakt moeten worden rondom De Schelft.

Zoals u waarschijnlijk weet is NZLokaal groot voorstander van de ontwikkeling van een nieuwe Schelft met een multifunctionele hal en natuurlijk met een zwembad. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde, want de prijzen zijn de laatste tijd flink gestegen. Daardoor is niet alleen de nieuwbouwprijs gestegen, maar ook de jaarlijkse lasten die de gemeente betaalt aan De Schelft.

Maar wij zijn ervan overtuigd dat een multifunctionele hal en een zwembad het geld dubbel en dwars waard zijn! Ik wil me nu even focussen op het zwemmen. Zwemmen is een hele gezonde sport, die vrij toegankelijk is, een laag blessurerisico heeft en zorgt voor positieve effecten op geest en lichaam. Ook voor ouderen is het erg belangrijk om te blijven bewegen en waar kan dat nu beter dan in het water? Daarnaast is het voor mensen met gewrichtsklachten fijn en goed om in het water te bewegen.

Tevens is zwemmen een sociale bezigheid, van kinderpartijtjes en waterpolo tot koffiedrinken na het trekken van een paar baantjes. Zwemmen zorgt ervoor dat je samen op een leuke en gezellige manier kunt bewegen. Kortom, een zwembad is van groot maatschappelijk belang.
Nederland is dan ook echt een zwemland met goede zwembaden. Maar de zwembaden staan onder druk door de bezuinigingen. Dit staat haaks op de kansen die zwemmen biedt om mensen een leven lang te laten bewegen. En het zwemonderwijs is ook nog van levensbelang om verdrinking te voorkomen.

Als we in Noordwijkerhout geen zwembad krijgen, is er te weinig zwemwater in de gemeente Noordwijk ten opzichte van het aantal inwoners. Ook ten opzichte van de gehele Bollenstreek is er te weinig zwemwater beschikbaar.

Er is dan ook een aantoonbare behoefte aan een tweede zwembad in het noordelijke gedeelte van de gemeente Noordwijk. Sportfondsen heeft al zelfs al aangegeven het bad minimaal 15 uur te willen huren. Doordat de mensen langer gezond blijven door het zwemmen, worden er ook zorgkosten bespaard. Zo levert iedere euro die je investeert in sport gemiddeld € 2,- op.

Laten we ons gezamenlijk dus inzetten voor de terugkeer van een complete Schelft inclusief zwembad. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen!!

Groetjes, Karin Meiland
NZLokaal