(Historische) Kennismaking met Noordwijk-Binnen

Deze zomer hebben verschillende leden van de fractie van NZLokaal deelgenomen aan historische wandeltochten door Noordwijk-Binnen. Dit gebeurde onder bezielende leiding van vrijwilligers van vereniging “De Oude Dorpskern”.

Een van de rondleidingen start ter hoogte van de dorpspomp van de kerk in Noordwijk-Binnen om aansluitend een wandeling van 10 minuten te maken richting landgoed Calorama. Dit landgoed gaat geheel in oude stijl gerenoveerd worden. Via het hoofdverblijf van Calorama wandelen we richting kruidentuin. In Noordwijk teelden vroeger zo’n 35 bedrijven hun kruiden en deze werden onder andere verkocht aan de Tsaar van Rusland. Aansluitend wordt een wandeling gemaakt naar de daar aanwezige Duiventil. Ook wordt een hoger gelegen Theehuis bezocht en van daaruit genoten we van een fraai uitzicht over geheel Calorama.

We komen ook nog in een zogenaamde ‘geheim’ bos. Wat opvalt is dat de beruchte Japanse Duizendknoop ook daar weelderig bloeit. Een vervelend plantje zoals we weten en moet bestreden worden. Het verwijderen gebeurt handmatig met inzet van vrijwilligers. Ook wordt er gewandeld langs cultuurhistorische panden van de Voorstraat. Wist u dat het eerste stenen huis in Nederland gebouwd is in Noordwijk en te vinden is aan de Voorstraat?

Ook was er plaats voor een demonstratie van het Voetbooggilde. Een strikt besloten gezelschap van oudere heren, die begaan zijn met deze oude sport. Zij geven een prachtige demonstratie. Er is bewondering voor de geschiedenis en diversiteit aan bouwstijlen. Van panden aan de Voorstraat tot de Oude Jeroenskerk.

Al met al een informatieve wandeling waarbij de fractieleden van NZLokaal meer te weten zijn gekomen over de oude dorpskern van Noordwijk-Binnen.

Rondje Noordwijk