Regelmatig wordt me gevraagd waarom ik raadslid ben. Opmerkingen als: ”wat bezielt je?” en “het is in die gemeente(raad) toch allemaal belangetjes verdedigen, vliegen afvangen en wat bereik je met al je moeite” hoor ik daarbij vaak.

En dan word je als nieuw raadslid ook nog gevraagd om een column te schrijven. Echt wat voor mij (niet). Laat ik deze kans dan maar aanpakken om te vertellen wat ons ‘bezielt’!

Op de eerste plaats hebben de mensen zeker een punt. Veel avonden vergaderen, dikke rapporten lezen en altijd moet er discussie gevoerd worden. Al heb je een goed idee en het algemene belang voor ogen, wordt het lang niet altijd ‘gegund’. Dat is wel ook meteen het grote minpunt van de politiek.

Maar alle tijd en gepraat is – hoe raar dat misschien ook lijkt – juist ook wat het de moeite waard maakt. Door alle andere meningen te horen worden verschillende kanten van een onderwerp ook echt belicht. Wie er voor open staat kan nog eens wat opsteken en heel soms wordt er nog wel eens een mening veranderd.

Prettig is daarbij ook dat iedereen netjes de gelegenheid krijgt om zijn of haar verhaal te doen. Dat dus niet de grootste mond het wint, maar een discussie echt op argumenten kan worden gevoerd. Daarbij is het wel belangrijk dat de vergadering goed wordt geleid!

Verder vind ik een mooi aspect van het werken in de gemeenteraad dat je over allerlei onderwerpen hoort waar je in je eigen ‘bubbel’ anders niet zo snel mee in aanraking zou komen. Zeker als er in je fractie (dat zijn de mensen van je eigen partij die ook in de gemeenteraad of commissie zitten) mensen zitten met een hele andere achtergrond, hoor je nog eens wat nieuws.

Of ik met dit korte verhaal iemand warm maak om eens te komen luisteren (meepraten mag ook bij ons J) weet ik niet, maar u bent in ieder geval hierbij van harte uitgenodigd. Kijk eens op de website of er misschien een onderwerp op de agenda staat dat u interesseert.

Wie weet, raakt u dan ook wel ‘bezielt’!?