Raadscolumn Karin Meiland (NZLokaal): De Zilk

Zoals jullie waarschijnlijk weten, woon ik in De Zilk en zet ik me al bijna 7 jaar in voor de lokale politiek. Ik richt me voornamelijk op De Zilk en dit doe ik namens NZLokaal.

De Zilk is een kleinschalig dorp en erg plezierig om in te wonen. Veel mensen kennen elkaar en dit zorgt voor sociale controle, maar ook voor gezelligheid. Voornamelijk bij Zilkse festiviteiten is dit te zien. De meeste Zilkers komen daar dan ook graag naartoe. 

De Zilk heeft een rijk verenigingsleven met veel vrijwilligers. Dat is mooi om te zien want zonder vrijwilligers is het niet mogelijk om een vereniging staande te houden, maar het is ook belangrijk om de contributies laag te laten blijven. Dit maakt het laagdrempelig en voor iedereen mogelijk om lid te worden van deze verenigingen. Dat vind ik erg belangrijk.

Soms is het lastig om vrijwilligers te vinden, maar in andere dorpen hoor ik dat het nog veel lastiger is om mensen te krijgen om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilliger zijn heeft ook een groot sociaal aspect, je ontmoet weer andere mensen en het geeft je energie. Zelf ben ik al 20 jaar vrijwillig voorzitter van gymnastiek vereniging Van Nispen. Dit doe ik nog altijd met plezier, al is het wel lastig op het moment met alle problematiek rond het Coronavirus, maar gelukkig kunnen we vooralsnog  op gepaste manier sporten.

Je merkt ook dat de jeugd hier graag wil blijven wonen, maar dit valt niet altijd mee met het woningen tekort. Ik zou dan ook graag zien dat de nieuw te bouwen huizen eerst aan eigen bewoners toegewezen zouden worden en daarna pas aan mensen van buitenaf. Dat zou in mijn ogen een groot gedeeelte van het huizen tekort oplossen.  Meer inwoners in De Zilk betekent meer bestaansrecht voor het  voorzieningen niveau, zodat die allemaal kunnen blijven bestaan en wellicht uitbreiden. Dat zou mooi zijn.

Kortom De Zilk is een leuk dorp om in te wonen en dat moet ook zeker zo blijven, ik ben er trots op dat ik in De Zilk woon. Ik hoor het dan ook graag als er iets speelt waar ik een rol in zou kunnen spelen, schroom niet en laat het me weten!