Raadscolumn Karin Meiland: Sporten is gezond voor lichaam en geest

Dat voldoende beweging op elke leeftijd belangrijk is, is bekend. Maar om in beweging te blijven, moet je wel iets doen wat je leuk vindt. Wie de juiste activiteit kiest, krijgt energie en de motivatie om door te gaan. Sporten maakt gelukshormonen aan en met een opgeruimd gemoed blijf je fit, vrolijk en langer gezond.

Bij het ouder worden kunnen zich allerlei slijtage klachten aandienen, ook de spierkracht gaat op natuurlijke wijze achteruit. De enige manier om je conditie, spierkracht, coƶrdinatie en balans op peil te houden is door te blijven bewegen. Buiten is daar de ideale plek voor. Je blijft vitaler door het trainen in de frisse buitenlucht. Ook de sociale aspecten van het samen sporten zijn heel waardevol.

Het doet me dan ook goed dat ik de laatste tijd veel mensen zie bewegen. Dit zal mede door de situatie komen, maar ik hoop dat dit voort blijft duren. Je ziet veel mensen wandelen en fietsen. De bos en duin paden zijn plat gelopen, de fietspaden zijn overvol en de fietsverkoop doet het goed. Ik zou dan ook erg graag zien dat er naast de fietspaden snelfietspaden komen, dit is een fietspad speciaal voor e-bikes en race fietsers, zodat de verschillende groepen fietsers geen overlast van elkaar hebben. De volle fietspaden van nu kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken.

Daarbij wordt er volop gemountainbiket, overal in onze gemeente lopen mountainbike routes. De Noordbikers houden de paden goed en veilig bij, het is mooi om te zien dat dit met vrijwilligers veilig geregeld wordt.

Enige tijd geleden zijn er 2 van mijn moties aangenomen: om meer bankjes en tappunten met drinkwater langs de fiets en wandel routes te plaatsen, want daar is hard gebrek aan. Ik hoop dat deze snel gerealiseerd kunnen worden.

Ook zwemmen is erg gezond en werkt zeer ontspannend doordat je lichaam licht voelt en dat geeft rust. Je krijgt er een goede conditie van en je traint al je spieren, overbelasting is bij zwemmen vrijwel nihil. Je verbrand veel calorieƫn en het is een prima manier om te revalideren en je lichaam soepel te houden.

Vandaar ook dat ik het een must vind dat het zwembad in De Schelft terugkeert.