Raadscolumn Richard Brouwer (NZLokaal): Warme voeten

Goedendag, ik neem u graag mee naar de toekomst van onze energie opwekking. Als fractie van NZLokaal zijn we druk bezig met de RES, de Regionale Energie Strategie. Elke regio in Nederland moet in zijn eigen streek bekijken hoe ze het beste duurzame elektriciteit kunnen opwekken. Dit kan door de welbekende zonnepanelen en windturbines, maar ook door bijvoorbeeld aardwarmte (geothermie) of de zee en oppervlaktewater (aquathermie).

Wij hebben veel geluk in Noordwijk, deze bronnen liggen voor ons aan de westkust en onder onze voeten! Ik zie voor de laatste twee genoemde voorbeelden een mooie en veel minder zichtbare en duurzamere toekomst en hoop dat meer mensen dit zien.

Geothermie en aquathermie zijn voor onze gemeente het meest interessant. Geothermie is bodemwarmte, uit onderzoek blijkt dat deze warmtebron zich onder ons bevindt. Deze kan ongeveer 32.000 huishoudens van warmte voorzien. Binnen 5 jaar kan deze energiebron aangesloten zijn op onze huizen.

Aquathermie is energie uit bijvoorbeeld de zee, door de getijden stroom en warmte verschil. In de Noordzee zijn er mogelijkheden om daar energie uit te halen. Ook hier is 5 jaar een realistische tijd om deze vorm van energie winning aan te leggen. Deze warmtebron onder ons geeft energie voor eeuwig en dat geldt ook voor de zee.

Waar staan we nu, aan het begin van de Regionale Energie Strategie? Waar we nu nog veel windmolen, zonnevelden en warmte uit de industrie gebruiken, schakelen we over naar de eeuwige energiebronnen. En we gaan steeds meer over op energie van de zee en uit de warmtebron onder onze voeten (geothermie).

Van wat ik u nu vertel word ik helemaal blij, en van het feit dat ik deze mooie ontwikkeling mag mee maken. Zolang ik er invloed op kan hebben, zal ik mij volop inzetten voor o.a. de bodemwarmte en Noordzee energie in onze gemeente en in Holland Rijnland.

Holland Rijnland is een organisatie van 13 gemeenten die samen de R.E.S. tot een succes gaan maken.

Wil u meedenken? Ik ontvang heel graag uw idee├źn. U kunt mij bereiken via richard@nzlokaal.nl of r.brouwer@raadnoordwijk.nl