Stand van zaken Duizenknoop op in den Houte

Zoals wellicht bekend groeit er een zeer ongewenste exoot op het voormalige Bavo terrein. Om ‘deze exoot’ weg te krijgen moet er flink in de buidel getast worden. Gelukkig is de grond nog niet van de gemeente en zijn deze ruimingskosten voor de rekening van de ontwikkelaar.

Toen ik zag dat men de plaats, waar de Japanse Duizendknoop staat, bouwrijp aan het maken was hebben we direct bij de gemeente aan de bel getrokken en hierover vragen gesteld. Uit de antwoorden konden we opmaken, dat nog niet alles helder was. Sterker nog, de kopende partij is nooit geïnformeerd over de aanwezigheid van de Duizendknoop op het Bavo terrein.

Je kunt dan weer vragen stellen zoals andere fracties doen. Echter kiezen wij voor een andere vorm. Aan wethouder Sjaak van den Berg is gevraagd welke ambtenaar er betrokken is bij het project en deze gebeld. Hier hebben we onze hulp aangeboden en het aanbod werd omarmt. Een gesprek volgt. Vervolgens heb ik met twee mensen van de projectontwikkelaar Trebbe, de projectleider van de gemeente, en een medewerker groen en ook nog eens een groen expert van Dorpsbehoud, een ronde gemaakt om alle locaties aan te wijzen. Trebbe had voorafgaande een ecoloog ( specialist in flora en fauna) ingeschakeld die een ronde over het terrein heeft gedaan.

Deze heeft zaken bevestigd en alle locaties in kaart gebracht. Aan een plan van aanpak wordt gewerkt. De gemeente houdt dit weer in de gaten. Zeker als de grond wordt overgedragen moet het schoon zijn. Wanneer Trebbe klaar is zijn namelijk daarna vervolgkosten voor rekening van de gemeente om te ruimen.

Tevens hebben we afgesproken, dat als we nog iets aantreffen we Trebbe hierover informeren, zodat zij hun verantwoordelijkheid en actie kunnen ondernemen. Ik durf te stellen, dat als niets hadden gedaan en volgehouden dan hadden we op termijn een weelderig bloeiende Duizendknoop op In den Houte gehad!

Ook in de landelijke media Nu.nl (met podcast)aandacht voor Japanse Duizendknoop.

Wilt u het gehele gesprek terug luisteren? Klik dan hier

Namens Wally Rodenburg