Pleidooi Perspectiefnota 2025 – NZLokaal

Voorzitter,

We zijn inmiddels het vierde en laatste jaar ingegaan van deze raadsperiode. Dat betekent dat de ruimte voor het opstarten van nieuw beleid beperkt is. De focus ligt nu vooral op het uitvoeren van de plannen die in de afgelopen jaren zijn opgesteld.

Wensen
We zijn blij te constateren dat een aantal van onze wensen inmiddels in gang zijn gezet of worden uitgevoerd.

Zo is de aanbesteding voor het zwembad van De Schelft afgerond en is de bouw inmiddels gestart. We kijken uit naar het moment dat de Noordwijkerhouters weer in hun eigen dorp kunnen zwemmen, op tijden die passen bij hun dagelijks leven.

Leefbaarheid
Voorzitter, bij NZLokaal geloven we dat leefbaarheid begint in de dorpskern – dáár waar mensen elkaar ontmoeten: op het plein, in de winkel, in het buurthuis of, vóór de brand, in De Schelft.

Vanaf het begin pleiten wij dan ook voor de herbouw van een multifunctionele hal De Schelft. We zijn daarom blij met de toezegging van het college dat de motie -die wij samen met VVD, CDA en Helder ingediend hebben- in de geest zal worden uitgevoerd.

Terugkeer van de Schelft
Voor de Noordwijkerhouters is de terugkeer van De Schelft vanzelfsprekend. Vóór de brand was dit dé ontmoetingsplek van het dorp – een plek voor lokale activiteiten, tradities, evenementen en ondersteuning van verenigingen en vrijwilligers. Het bracht mensen samen, versterkte de gemeenschapszin en droeg bij aan een gedeelde identiteit en trots. Kortom, De Schelft is essentieel voor het levendige dorpsleven en het welzijn van onze inwoners, generatie op generatie.

Een dorp is méér dan huizen en wegen. Een dorp is een gemeenschap. En alleen een leefbaar dorp is ook een vitaal dorp.

Geen last van besparingen!
Door extra geld vanuit het rijk is het ravijnjaar 2026 doorgeschoven en hoeven we nu niet op de korte termijn zo fors te bezuinigen. NZLokaal is van mening dat er op bepaalde onderdelen zeker bespaard kan worden — maar wél op een manier waarbij onze inwoners daar zo min mogelijk last van hebben. Schrappen in voorzieningen die het welzijn van mensen raken, is voor ons geen optie.

Oosterduinse meer
Over het Oosterduinse meer willen we ook iets kwijt. Al jaren is zwemmen in de zomer op warme dagen nauwelijks mogelijk door blauwalg. Dit probleem vraagt om een lange adem, maar we moeten wél starten. Daarom hebben we vorig jaar een motie ingediend die ook aangenomen is om het college op te roepen om versneld te kijken naar oplossingen om de blauwalg in het Oosterduinse meer te bestrijden.
De motie is afgedaan met de mededeling dat er op een ander meer een test wordt uitgevoerd, en wanneer dat aanslaat zou het ook iets kunnen zijn voor het Oosterduinse meer. Voorlopig wordt er dus nog niets gedaan. Dat stelt ons wel teleur, zeker met de steeds mooiere zomers waarin het meer een welkome afkoeling is.

Nieuw groen
Positief is dat er voortgang is bij de aanplant van nieuw groen. We zien ook dat er met meer deskundigheid wordt omgegaan met de aanplant van nieuwe bomen. Punt van kritiek wat we hier nog wel kwijt willen is dat bij de vervanging van gekapte bomen op het Bavoterrein ervoor is gekozen om dit in de privétuinen van bewoners op te lossen.

Aandachtspunten Zeeburg
Onlangs is de wijk Zeeburg helemaal opgeknapt. Vanuit de bewoners zijn er best nog wat aandachtspunten naar voren gebracht. We willen het college oproepen om de opmerkingen serieus te nemen en daar waar deze terecht zijn dit ook uit te voeren.

Veilig verkeer
Over verkeer: er komt dit jaar een nieuw verkeersveiligheidsplan. Wij vragen daarin nadrukkelijk aandacht voor de zichtbaarheid van zebrapaden en het gedrag van verkeersdeelnemers. Vorig jaar al opperden wij het idee om het plan van Teylingen te volgen, daar zijn borden geplaatst met vriendelijke boodschappen om verkeer deelnemers te waarschuwen.
Bij nieuwe fietspaden zou het standaard moeten zijn dat deze breder worden aangelegd, vanwege het groeiende en gevarieerde fietsverkeer.

Wonen is bestaanszekerheid
Tot slot, voorzitter, wonen is geen luxe. Wonen is bestaanszekerheid. Maar laten we eerlijk zijn: de woningdruk neemt toe en de situatie wordt steeds complexer. De ruimte is schaars, procedures zijn traag en grond is duur.

Het gevolg?
– Ouderen die kleiner willen wonen, maar geen geschikte woning kunnen vinden.
– Jongeren die noodgedwongen in hun kinderkamer blijven hangen.
– Gescheiden stellen die onder één dak moeten blijven wonen.
– En inwoners die al jarenlang in een vakantiehuisje verblijven, zonder uitzicht op regulier onderdak.

Zolang nieuwbouw en flexwoningen achterblijft en de woningnood acuut blijft, moeten we kijken naar wat nú kan. En dat is: gebruikmaken van de concept-instructieregel van demissionair minister Mona Keijzer, die het mogelijk maakt om onder voorwaarden permanente bewoning van recreatiewoningen toe te staan. Wij hebben hierover al schriftelijke vragen gesteld, en in afwachting van het antwoord doen wij nu een dringend appel op het college: volg deze instructielijn, in elk geval voor de mensen die nu in recreatiewoningen wonen met een tijdelijke gedoogstatus die binnenkort afloopt. Voor hen moeten we een duurzame oplossing vinden. Niet wegkijken, maar verantwoordelijkheid nemen. Want juist deze mensen -mensen uit onze eigen gemeenschap, die tussen wal en schip zijn geraakt- verdienen onze aandacht, onze empathie, en ons gezond verstand.

Voorzitter, tot slot willen wij onze waardering uitspreken voor het ambtelijk apparaat en het college. Met vertrouwen kijken wij naar de afronding van deze raadsperiode.

Dank u wel.

Fractie NZLokaal